Berlin Gönüllü çalışma gurubunun basın toplantısı
Berlin Gönüllü çalışma gurubunun basın toplantısıBasın Bülteni… Basın Bülteni… Basın Bülteni… Basın Bülteni… Basın Bülteni… Basın Bülteni… Merlin Projesi Merlin AB tarafından finanse edilen bir sosyal projedir. Mer Mersin’den, Lin ekleri ise Berlin’den gelmektedir. .Proje Mersin’de kurulan Mersin-Berlin dostluk Derneği ile Berlin’de kurulan Berlin-Mersin Dostluk Derneklerinin ortak girişimleri ile oluşturulmuştur. Her iki derneğin eşgüdümünde şimdiye kadar Berlin ile Mersin arasında bir çok etkinlik düzenlenmiştir. Bunların arasında Tempelhof-Schöneberg ile Mersin Mezitli belediyeleri arasındaki kardeşlik projesinin gerçekleşmesi de her iki derneğin ortak çabaları ile oluşmuştur. MerLin Türkiye ve Almanya ulusal ajansları ile onaylanmıştır. Projenin ana konusu 50 yaş üstü hayat boyu öğrenme projesidir. Bu proje;’’iki ülke’de Karar süreçlerinde Yurttaşlar ve sivil toplum örgütleri nasıl Yer almaktadır’’ gibi çok önemli bir alanı içermektedir. Proje iki basamaktan oluşmuştur. Mersin’den 6 ve Berlin’den 6 kişi olmak üzere 12 kişi proje uygulaması içerisinde yer almaktadır. Uygulamaların ilk ayağı Berlin’e Mersin’den 6 Kişilik Gönüllü çalışma gurubu Dernek Başkanımız Adil ALAYBEYOĞLU başkanlığında Hannan HOPLAR,Nuran HOPLAR,Afitap DURU,Şükrü ALKANLI ve Selma AYDEMİR’den oluşmuştur. 28 Nisan’dan itibaren giderek 3 haftalık çalışma programına başlamışlardır. 21 Günlük çalışma günleri çok yoğun siyasi, sosyal ve kültürel alanları kapsamıştır. Çalışma gündemi ;İlçe Belediye Başkanları, Belediye meclis üyeleri, Eyalet Bakanı,Federal Meclis üyeleri ile siyasal, Mahalle meclisleri,dernekler,doğa ve çevre koruma örgütleri ile görüşmeler,Bahar (kuşkonmaz) festivalinde Mersin Ve derneklerimizin tanıtımı için Stand açmak gibi sosyal ve kültürel etkinlikler ile çok dolu geçti. Projenin uygulanması sırasında bir çok siyasal bilgi ve deneyim elde edilmiştir. Vatandaşların siyasal karar süreçlerine katılımı konusunda önemli gözlemlerde bulunulmuştur. Almanya’daki siyasal partilerdeki Demokratik işleyiş ile idari yapıdaki ademi merkeziyetçi yapılanmalarda önemli noktaların altı çizilmiştir. Katı merkeziyetçi devlet örgütlenmesinin anti demokratik eğilimleri körüklediği; demokratik gelişmelerin önünü tıkadığının vurgulanması gerektiği kanısındayız. Ülkemiz açısından gerek yerel gerekse genel siyasal mekanizmaların düzenlenmesi noktasında yeni dersler çıkarılması gerekmektedir. Berlin’den Mersin’gelecek olan gönüllü çalışma gurubu ise 20 Ekim2014 de gelecek olup Mersin’de ki Karar mekanizmalarına yurttaşların ve Sivil Toplum örgütlerinin nasıl katıldıkları konusunu birlikte izleyecek, çalışacak, öğrenecek ve 9 kasım 2014 Tarihinde Projemiz MerLin gönüllü çalışma süreçleri sonunda iki ülkenin benzerlikleri ve farklılıklarını ortaya çıkartmayı amaç edindik. En son Mersin ekibi olarak bize gösterilen ilgi duyarlılık ve konuk severlikten dolayı Başta Berlin Mersin Dernek Başkanı Rudi Blom olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.